Hampete & teens historie

Teens historie

Hvad er te egentlig? Kort og godt er te en drik, som fremstilles ved den simple proces at hælde varmt vand over aromatiske blade. Vidste du at efter vand, er te den væske der drikkes mest af i verden? Der findes te i et utal af varianter. Her kan bl.a. nævnes: grøn te, sort te, hvid te, oolong te, rooisbos te (rød te), matcha te, frugtte og urtete. Egentlig forstås te som blade fra tebusken (camellia sinensis). Te kommer oprindeligt fra Kina, hvor den blev anset som en drik med helbredende virkning. Tebuskens blade indeholder ligeledes koffein som vi kender det fra kaffe, hvorfor det også var en populær drik i løbet af arbejdsdagen. Teen blev via. portugisiske købmænd bragt til Europa i 1500 tallet. Især i England, vandt teen indpas i løbet af 1600 tallet, hvor det stadig den dag i dag er den foretrukne varme drik.

Urtete og frugtte er betegnelser der anvendes om te brygget på tørret frugt eller urter, og som derfor ikke indeholder tebuskens blade. til gengæld er de ofte er tilsat gamle lægeurter. Her kan nævnes tetyper som: kamillete, hybente, rosente eller hampete. Hos Bornholmerhampen fokuserer vi på produktion af 100% biodynamisk hampete.

Te i Danmark

Danskere er glade for te. En undersøgelse fra Analyse Danmark, viser at mere end 85% af alle danskere jævnligt drikker te. Teens er et godt alternativ den populære og koffeinrige drik, kaffe. Hampete og urtete generelt, indeholder dog ingen koffein, hvilket også gør den velegnet til at drikke ved aftenstid. Ydermere er der i de seneste år kommet mere fokus på urtete, såsom hampete, som et naturligt alternativ, der ovenikøbet smager dejligt. Vi er glade for at kunne give vores bidrag til te-trenden, og for at urteteen igen er “hot”. Og så findes der vist næppe en mere bæredygtig te: hampen er i sig selv en plante, der er god for klima og miljø og så er Bornholmerhampens hampete dyrket og forarbejdet lokalt på Bornholm, fra 2019 på biodynamisk vis det vil bl.a. sige ingen pesticider på bladene på vores hampete!

Urtete og frugtte er betegnelser der anvendes om te brygget på tørret frugt eller urter, og som derfor ikke indeholder tebuskens blade. til gengæld er de ofte er tilsat gamle lægeurter. Her kan nævnes tetyper som: kamillete, hybente, rosente eller hampete. Hos Bornholmerhampen fokuserer vi på produktion af 100% biodynamisk hampete.

Hampete

Hampete er en yderst velsmagende urtete, som de senere år med rette er steget i popularitet. Smagsmæssigt kan den minde lidt om en mild grøn te, men med lidt mere kant og krydrede noter. Hampeteen hos Bornholmerhampen bliver produceret af biodynamisk industrihamp. Industrihamp er en forædlet hampesort, hvor man har trukket det euforiserende stof THC (tetrahydrocannabinol) ud af planten og bevaret alle hampens andre gode egenskaber - og det er ganske mange. Hampeteen fungerer glimrende både som morgen-, frokost- og aftente, eller blot til en stund med et øjebliks fred og fordybelse.

Hampeteens historie går flere tusinde år tilbage, både i det gamle Ægypten, i Indien og i Kina var hampeteen værdsat som en medicinsk urtete. Således anbefalede den mytiske kejser og grundlægger af kinesisk urtemedicin Shen Nung omkring 2737 f.v.t. hampeteen mod inflammation, reumatisme, malaria, hukommelsesproblemer og ikke mindst dumhed!

Vores hampete fås i flere varianter, vi har i alle blandinger bestræbt os på at finde nogle ingredienser, der spiller godt sammen med hampen på alle parametre. Lad teen trække (evt med lidt fedtstof) i 10 - 12 minutter eller endnu længere, hvis du ønsker at trække flere smagsstoffer ud, teen bliver ikke bitter. Den kan selvfølgelig smages til med sukker eller citron alt efter smag og behag - her synes vi dog, at den rene smag er den bedste!

En te-sommeliers beskrivelse af Bornholmerhampens hampeteer

Te-Sommelier Alicia Gentili fra European Speciality Tea Association beskriver helt overordnet hampeteerne således: ”hele rækken var absolut smuk. Jeg vil beskrive disse teer som at slentre i en urteskov, hvor hver en te smager som en nærende tonic.” Tilbage er vist bare at sige: velkommen og værsgo at gå på opdagelse i Bornholmerhampens urteteer 🌱

Produktion af hampete

Hos Bornholmerhampen har vi en bæredygtig produktion af økologisk industrihamp med det formål at forarbejde hampefrø og blade til sunde og velsmagende fødevarer - heriblandt hampete, herudover har vi en produktion af hudplejeprodukter baseret på økologisk hampefrøolie. Vi er forelskede i hampen, der kan så meget og samtidig opfylder alle krav til en bæredygtig produktion. Den økologiske produktion er vigtig for os, og fra 2019 vil vores hampete være biodynamisk. Vi dyrker vores industrihamp på Bornholm, en ø der i disse år er ramme for en lang række grønne initiativer, hvorfor det også er det perfekte sted at realisere et hampeeventyr. Hampplanten kan blive op til fire meter høj og er optager med sin kraftige bladvækst store mængder CO2 (kuldioxid), når den vokser, det betyder at hampen er en meget klimavenlig afgrøde. Udover at være velegnet til at producere fødevarer og gode hudplejeprodukter har hamp en lang række andre anvendelsesmuligheder. Hampefibrene kan bl.a. anvendes som isoleringmateriale, ligesom at den kan anvendes som tekstiler til fx. tøj og reb, eller som dyrefoder. Vi planter frøene i maj måned, og høster i september. Industrihamp har været lovligt at dyrke i Danmark siden 1998.
GÅ TIL PRODUKTER